kurkuma
PORADY

KURKUMA – ZALETY SZAFRANU INDYJSKIEGO


kurkuma,szafranu,indyjskiego

Istnieją zapisy dotyczące stosowania kurkumy (zwanej również szafranem) przez Indian i Indonezyjczyków sprzed 4000 lat. Arabscy ​​kupcy byli odpowiedzialni za rozpowszechnianie przypraw na całym świecie. Zioło to jest jednym z najważniejszych składników curry i podstawą kuchni indyjskiej i bliskowschodniej.

Ta przyprawa wyróżnia się działaniem przeciwstarzeniowym i przeciwutleniającym, a według badań przeprowadzonych przez University of California jest w stanie zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera. Kurkuma chroni również przed różnymi rodzajami raka i ma działanie przeciwzapalne.

KORZYŚCI Z KURKUMY


1. SILNE DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE

W licznych badaniach przeciwzapalne działanie kurkumy jest porównywalne z działaniem hydrokortyzonu, diklofenaku i fenylobutazonu (silnych leków przeciwzapalnych). W przeciwieństwie do tych leków, które są związane z istotnymi skutkami ubocznymi, powstawaniem wrzodów, zmniejszoną liczbą białych krwinek i krwawieniem z jelit, ta przyprawa nie powoduje żadnej toksyczności.

2. DZIAŁANIE PRZECIWUTLENIAJĄCE

Kilka badań klinicznych wykazało, że kurkuma ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. W ten sposób jest w stanie zneutralizować wolne rodniki i substancje chemiczne, które powodują uszkodzenie naszych komórek.

3. SPRZYMIERZONY Z ZAPALENIEM STAWÓW

Ze względu na przeciwutleniające działanie kurkumy, to zioło pomaga złagodzić zapalenie stawów. W tego rodzaju chorobach wolne rodniki są odpowiedzialne za zwyrodnienie i zapalenie stawów. Połączenie przeciwutleniacza i przeciwzapalnego działania tej przyprawy zmniejsza objawy zapalenia stawów, takie jak poranna sztywność, obrzęk (obrzęk) i ból.

kurkuma,szafranu,indyjskiego

4. POMAGA W ZAPOBIEGANIU NOWOTWOROM

Przeciwutleniające działanie kurkuminy obecnej w kurkumie chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórkowe DNA, których zmiana prowadzi do wzrostu komórek rakowych. Ten polifenol pomaga również organizmowi niszczyć bezpańskie komórki rakowe, zapobiegając przerzutom. Kurkumina nadal działa poprzez hamowanie syntezy białek, które działają w tworzeniu guza i zapobiegają angiogenezie, czyli tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych w celu zasilenia wzrostu komórek rakowych.

5. POMAGA W ODCHUDZANIU

Badanie opublikowane przez Journal of Nutrition wykazało działanie kurkumy w hamowaniu lipogenezy, produkcji tłuszczu przez organizm. Przyprawa zmniejszyła procent tkanki tłuszczowej w grupie, która spożyła przyprawę. Dawka zastosowana w badaniu wynosiła pięć gramów dziennie, co odpowiada płytkiej łyżeczce do herbaty.

Inne badania wskazują, że przeciwzapalne działanie kurkumy jest jednym z mechanizmów pomagających w odchudzaniu. Badania opublikowane w European Journal of Nutrition sugerują, że kurkuma może być przydatna w leczeniu i zapobieganiu przewlekłym chorobom związanym z otyłością, ponieważ kurkuma wchodzi w interakcje w kilku szlakach metabolicznych zdolnych do odwrócenia oporności na insulinę (stan przedcukrzycowy), hiperglikemii (wysoki poziom cukru) w krew), hiperlipidemia (wysoki poziom cholesterolu) i inne objawy zapalne związane z otyłością.

JAK KORZYSTAĆ Z KURKUMY

Kiedy kupujesz cały korzeń, pomysł polega na pokrojeniu kurkumy i użyciu ich w sokach i startej w sałatkę. Proszku przyprawowego można również używać w zupach, pieczywie, ciastach, herbatnikach, omletach, tapioce, a także w drobiu, mięsie i gulaszach, warzywach, ryżu, fasoli, grochu itp. Wersję w proszku z kurkumy można również stosować w sokach.

KURKUMA Z PIEPRZEM

Interesujące jest połączenie kurkumy z czarnym pieprzem, aby zwiększyć biodostępność (wchłanianie). Czarny pieprz jest bogaty w flawonoid zwany piperyną, który zwiększa wchłanianie innych składników odżywczych. Curry jest zrobione z kurkumy i pieprzu i może być również włączone do codziennego życia.

Dodaj komentarz